Ne petrecem 85% din timp in interiorul cladirilor. Acum avem ghid al conditiilor de confort

Ne petrecem 85% din timp in interiorul cladirilor. Acum avem ghid al conditiilor de confort

„Trebuie sa constientizam ca Romania are cel mai vechi stoc de locuinte din UE, conform datelor Eurostat. Avem blocuri de locuinte unde nu s-a efectuat nici un fel de lucrare de reparatii in ultimii 20-30 de ani. Majoritatea acestor blocuri au nevoie urgenta de reparatii.
Tocmai de aceea am decis sa ne implicam in sustinerea acestui Ghid pe care il consideram extrem de util”, a declarat Lucian Anghel, presedintele BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL).
Ghidul conditiilor de confort are rolul de a aduce la cunostinta publicului importanta confortului interior, care sunt factorii care il determina, cum poate acesta sa influenteze productivitatea si sanatatea locuitorilor si care sunt parametrii de luat in considerare in interiorul locuintei.
Studiul de caz, realizat pe prototipul EFdeN, vine in exemplificarea acestor parametrii si demonstratia aplicarii lor cu un consum redus de energie prin solutii inovative precum materialele cu schimbare de faza, fatada ventilata, masivitatea termica, dar si echipamentele de instalatii performante. Eficienta solutiilor structurale si  arhitecturale si interactiunea lor cu sistemele active contribuie la atingerea confortului ocupantilor cladirii.
„Asigurarea unui confort interior adecvat este foarte importanta deoarece oamenii petrec circa 85% din timp in interiorul cladirilor. Fie ca vorbim de munca, somn, cumparaturi, sala de fitness sau alte activitati casnice, cladirile au o influenta critica asupra sigurantei, sanatatii si productivitatii noastre”, a declarat Ana-Maria Ghita, Manager General FFdeN.
EFdeN 4C – Centrul de Cercetare al Conditiilor de Confort, a luat nastere in 2015, odata cu finalizarea reconstructiei prototipului de casa solara proiectata si construita de catre echipa EFdeN. Peste 400 de studenti au lucrat multidisciplinar, cu sprijinul profesorilor de la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti si Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”, pentru a construi o casa solara, 100% electrica, sigura si confortabila, cu o amprenta de CO2 scazuta, o casa care produce mai multa energie decat consuma si foloseste cele mai ecologice materiale. In prezent, aceasta este obiectul programelor de monitorizare si cercetare aplicate si o platforma pentru tineri studenti, masteranzi sau doctoranzi care sa isi puna in aplicare ideile de cercetare.
Rezultatele acestora vor fi puse la dispozitia publicului pentru a fi folosite la imbunatatirea parametrilor de confort interior in locuintele din Romania.
Un studiu din 2014 al Consiliului Mondial pentru Cladiri Verzi arata ca accesul catre ferestre cu vedere in exterior imbunatateste functiile cognitive si memoria cu 10-25%, iar, in spitale, reduce timpul de spitalizare cu 8,5%.
In acelasi timp, lumina naturala, la locul de munca, sporeste productivitatea cu 18%, la scoala, imbunatateste performantele elevilor cu 5-14%, si creste vanzarile magazinelor cu 15-40%.
In acelasi timp, iluminatul artificial corespunzator creste productivitatea cu 23%, ventilarea adecvata creste productivitatea cu 5-14%, iar controlul individual al temperaturii creste productivitatea cu 3%
„Cu toate ca exista anumite valori pentru parametrii de confort considerati general acceptati, confortul termic, calitatea aerului, confortul acustic si confortul vizual, parametrii ce se regasesc in normativele de proiectare a cladirilor, de multe ori, acesti parametri ce determina confortul ocupantilor cladirilor nu sunt luati in calcul”, a declarat Mihai Baiceanu, coordonator Programe Cercetare EFdeN 4C.
Confortul se defineste ca starea de buna dispozitie fizica si mentala, datorata factorilor externi, care pot fi de multiple naturi, insa satisfactia in legatura cu mediul interior este o notiune subiectiva, ce depinde de fiziologia fiecarei persoane.
Se intalnesc frecvent cladiri deficitare din punct de vedere al unuia sau mai multor categorii de confort: confortul termic, calitatea aerului, confortul acustic, confortul vizual, in multe cazuri, fiind vorba chiar despre sindromul cladirilor bolnave.
Conform unui studiu realizat recent de IRSOP pentru Asociatia Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania, 84% dintre cei care au raspuns sondajului au mentionat cel putin o problema cu locuinta, iar 91% au cumparat cel putin un produs necesar pentru reparatii: vopsea, silicon, obiecte sanitare, gresie, faianta, ciment etc.
Cele mai mari probleme cu locuinta apar in gospodariile sarace, cu venituri sub 3.000 de lei pe gospodarie.
Cu toate ca pretul materialelor de constructie folosite la renovarea caselor este similar cu cel din tarile din regiune, salariul brut mediu lunar in tara noastra este de peste sase ori mai mic decat in Austria si de aproape doua ori mai mic decat in Slovacia sau Cehia, potrivit lui Lucian Anghel.
BCR BpL a decis sa sprijine, inca de la sfarsitul anului trecut, activitatea EfdeN 4C – Centru de Cercetare a Conditiilor de Confort din Romania, deoarece, conform INS, 34% dintre gospodariile din mediul rural nu au grup sanitar, iar, in cazul locuintelor din mediul urban, procentul este de 8,5%, in timp ce 32% nu au baie/dus in interior.
Totodata, la nivelul intregii tari circa 16% dintre gospodarii se confrunta cu probleme locative grave, cum ar fi deteriorari, igrasie, scurgeri ale retelelor de apa si canalizare, lumina insuficienta.
sursa: http://www.manager.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *