Izolarea fonică a unor blocuri de apartamente printr-un sistem folosit la platformele marine și în industria aerospațială

Dacă locuiești într-un apartament, probabil că ai ajuns să fii conștient de necesitatea izolării fonice. Un dezvoltator autohton propune o soluție interesantă pentru această problemă extrem de răspândită.

Când vine vorba de achiziția unui apartament, probabil că principalele criterii pe care le ai în vedere sunt prețul, localizarea, suprafața proprietății, precum și numărul de camere. Un aspect adesea ignorat, dar cu o influență deosebită asupra confortului tău locativ pe termen lung, este izolația fonică. Aceasta reprezintă o provocare în special pentru cei care locuiesc la bloc, fie că e vorba de clădiri ridicate înainte de Revoluție sau din 2008 încoace. „Cea mai întâlnită problemă, atât la blocurile noi, cât și la cele vechi, este izolația fonică. De ce este în special o problemă? Pentru că nu îți poți da seama cât de bine este izolat un apartament și câtă intimitate ai decât DUPĂ ce achiziționezi apartamentul respectiv, după investiția majoră pentru care ai plănuit atâtea, ai umblat peste tot și ai făcut cele mai mari sacrificii”, spune Denis Marcian Oroș, reprezentantul ansamblului rezidențial orădean AES Apartments (foto).

Un sistem de tip sandwich

De menționat ar fi că, și în cazul noilor proiecte de locuințe, nu mulți sunt dezvoltatorii care aleg să implementeze soluții speciale de izolare fonică, astfel încât gradul de confort al locatarilor este determinat de conductibilitatea naturală a materialelor de construcție folosite, de punerea lor în operă (de cât de „compactă” va fi, în cele din urmă, zidăria), dar și de grosimea pereților.

Unul dintre ansamblurile rezidențiale de pe piața autohtonă care oferă, totuși, avantajul izolării fonice este tocmai AES Apartments, din Oradea. Aflate încă în construcție, blocurile din cadrul acestui complex au fost proiectate cu un sistem de tip sandwich, folosind un produs dezvoltat de compania norvegiană Diab AS, recunoscut pe plan internațional pentru izolarea fonică a platformelor petroliere marine, dar și în industria aerospațială. Este vorba despre un sistem de tip sandwich, care se bazează pe miezul Divinycell P de la DIAB; panourile sunt prevăzute cu pelicule laminate din fibră de sticlă, create cu o rășină ignifugă, apoi sunt înșurubate împreună și atașate la podea cu ajutorul unui cadru din oțel. Pe lângă faptul că pot diminua considerabil greutatea construcției, aceste panouri reduc zgomotul de la 114 dB din interior la mult sub 65 dB în exterior.

Citește și: Zgomote deranjante? Soluții de izolare fonică a locuinței

Izolația fonică, unul dintre mai multe avantaje

„De mult a fost cunoscut faptul că prin separarea a două materiale cu un material ușor va crește rigiditatea și rezistența structurii. Această distincție, alături de mulți alți factori – cum ar fi beneficiile pentru mediul înconjurător, economiile extreme de costuri și libertatea de design – face ca sistemul de izolații sandwich să devină din ce în ce mai popular în designul structural.”

Denis Marcian Oroș, AES Apartments

Avantajele unui asemenea sistem sunt multiple, atât pentru dezvoltatorii de locuințe, cât și, mai ales, pentru viitorii locatari ai acestora. Astfel, cu o soluție de izolare de tip sandwich se consumă mai puțin material în procesul de construcție, ceea ce echivalează cu o importantă economie de resurse. În plus, sistemul dezvoltat de Diab AS asigură nu doar izolație fonică și la impact, ci și izolatie termică și electrică, rezistență la acțiunea apei și a vântului, dar și protecție împotriva focului.

Despre AES Apartments:                                                                                   
AES Apartments este un nou ansamblu rezidențial din Oradea, ce va cuprinde, la finalizare, 140 de apartamente (cu una, două și trei camere), amplasate în clădiri cu regim redus de înălțime (patru etaje). Printre caracteristicile distinctive ale proiectului se numără încăperile spațioase, dar și faptul că fiecare apartament cu două sau trei camere este prevăzut cu (cel puțin) două băi. În plus, apartamentele de la parter sunt prevăzute cu o grădină proprie, cu dimensiuni ce variază de la 20 de metri pătrați, la 83 de metri pătrați.
sursa: www.imobiliare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *