Evolutia cererii de locuinte- nou versus vechi

Evolutia cererii de locuinte- nou versus vechi

Structura și dinamica acestui indicator se prezintă destul de diferit în marile centre regionale ale țării. Dincolo de statisticile periodice privind variațiile de prețuri consemnate pe piața rezidențială, un semn important al „mersului” pieței la un moment dat este și cererea (alături, desigur, de ofertă). Consultând cel mai recent raport de piață publicat de Analize Imobiliare.ro, platforma lansată și susținută de Imobiliare.ro, îți poți forma o perspectivă realistă asupra dinamicii acestui indicator. Potrivit studiului menționat, în ultimul pătrar al anului 2017 cererea pentru proprietăți rezidențiale (atât apartamente, cât și case) s-a diminuat cu 13% față de trimestrul anterior în cele mai mari șase orașe ale țării. Scăderi ale apetitului pentru achiziții au fost consemnate în majoritatea orașelor analizate: -13% în București, -10% în Timișoara, -17% în Constanța, -18% în Brașov și, respectiv, -16% în Brașov; excepția de la regulă o constituie Cluj-Napoca, unde cererea s-a menținut la un nivel relativ constant, în condițiile unei creșteri ușoare, de doar 1%.

Minus față de T3, plus față de 2016

Dincolo de diminuarea activității de tranzacționare în contextul epuizării fondurilor pentru Prima Casă, acest recul este unul firesc și poate fi pus pe seama ciclicității pieței rezidențiale – dat fiind că luna septembrie marchează, în mod tradițional, un apogeu al activității de tranzacționare, în vreme ce în decembrie se resimte, dimpotrivă, un declin din acest punct de vedere. De remarcat este că, raportat la perioada similară a anului trecut, interesul din partea potențialilor cumpărători a consemnat, per ansamblu, un avans de 5%. Acest indicator a avut o evoluție sensibil diferită în cele șase centre regionale analizate: a scăzut cu 7% în București, dar s-a majorat (de cele mai multe ori considerabil) în toate celelalte cazuri – cu 6% în Timișoara, cu 12% în Constanța, cu 30% în Brașov, cu 24% în Cluj-Napoca și cu 42% în Iași.

Interes în creștere pentru blocurile noi

Din punctul de vedere al preferințelor potențialilor cumpărători, locuințele nou-construite ocupă în continuare un loc important, 56% dintre clienții din marile orașe arătându-se interesați de acest tip de proprietăți (față de 55% în trimestrul al treilea). Lucrurile stau însă diferit atunci când ne uităm la fiecare piață în parte. Astfel, în trei dintre marile centre regionale analizate, majoritatea înclină spre achiziția unei locuințe noi: 66% în Iași, 71% în Cluj-Napoca (o creștere importantă, de la 65% trimestrul anterior) și 59% în București; pe de altă parte, în celelalte trei orașe, ponderea ocupată de locuințele noi este minoritară, dar totuși în creștere: 48% în Timișoara (de la 42% trimestrul trecut) și 43% în Constanța și Brașov (față de 41% și, respectiv, 42%).

sursa: www.imobiliare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *