Sfaturi imobiliare
Sfaturi imobiliare
Cumpărarea unui apartament, asemenea oricărei investiții importante, necesită un consum mare de energie, mai ales când ofertele și variantele pe care le aveți sunt numeroase. Iată ce trebuie să știți, când vă pregătiți să faceți acest pas.În primul rând, trebuie să vă faceți calculele foarte atent și să încercați să prevedeți eventuale costuri-surpriză. Bugetul trebuie fixat în funcție de ofertele existente, de aceea, un mic studiu de piață este mai mult decât bine-venit. Aveți în vedere de câți bani dispuneți și până unde puteți urca ștacheta pentru cea mai bună alegere.
Detaliile fac diferența
Verificarea minuțioasă a spațiului locativ propriu-zis și a actelor este obligatorie înainte de a vă decide. Astfel, puteți vedea dacă locuința a fost construită conform normelor legale, dacă este ipotecată, dacă proprietarul are datorii, dacă are un titlu de vânzare sau dacă este proprietar unic. Un aspect foarte important este dacă valoarea TVA este inclusă în preț. La fel, dacă în suma totală sunt incluse și alte spații, cum ar fi locul de parcare. Dacă vreți să scăpați de grija acestor detalii, apelați la o agenție imobiliară. Acestea percep comisioane, de regulă, de 1% sau 1,5% din valoarea totală a sumei plătite pentru achiziționarea apartamentului.
Zona, un factor important
Fiecare cumpărător caută apartamentele aflate în zonele cele mai accesibile și mai bine aprovizionate. În funcție de nevoi și posibilități, atât centrul, cât și cartierele mărginașe ale orașelor pot fi variante de luat în calcul. Dacă dețineți un autoturism și acesta vă e indispensabil, distanța locuinței față de centrul orașului sau față de punctele de interes nu va fi o problemă. Situația se schimbă, dacă folosiți transportul public. Atunci, traseele mijloacelor de transport în comun trebuie să vă fie în preajmă, iar școlile, spitalele, parcurile, magazinele sau centrele comerciale, de asemenea.
Vechi sau nou?
Un apartament nou vă va aduce mai puține cheltuieli cu reparațiile, în timp, decât unul construit înainte de Revoluție. De asemenea, peste ani, îl puteți vinde la un preț mult mai bun. Dacă imobilul nu este încă finalizat, dar vreți să fiți siguri de cumpărarea apartamentului, trebuie să încheiați un contract de rezervare, urmat de cel de vânzare-cumpărare.
Alte amănunte
În funcție de personalitatea sau experiențele fiecăruia, multă lume se interesează, atunci când caută o nouă locuință, de calitatea vecinilor, dacă respectivul imobil are vreun sistem de siguranță, dacă este reabilitat termic, dacă instalația electrică funcționează perfect, dacă priveliștea este mulțumitoare sau dacă balconul, terasa ori grădina este spațioasă.
Variante ieftine
Dacă sunteți în căutarea unui chilipir, puteți specula ocaziile create de falimentul sau insolvența unor ansambluri rezidențiale, ori, dacă sunteți mai pragmatici, căutați locuințe scoase la vânzare de proprietari aflați într-o situație financiară grea sau apartamente aflate în proces de executare silită.
Actele necesare
Potrivit site-ului adoraurbanvillage.ro, cumpărătorul este obligat să prezinte, la notar, cartea de identitate, dacă sunt persoane fizice, sau, în cazul persoanelor juridice, actul constitutil al societății, plus certificatul de înregistrare al firmei și hotărârea AGA de cumpărare. Pe lângă aceste acte, cumpărătorul trebuie să achite o serie de taxe notariale.
Pe de altă parte, vânzătorul trebuie să se prezinte la notar cu următoarele acte:
- un act al terenului pe care s-a construit blocul, fără sarcini;
- actul de dobândire;
- autorizația de construcție;
- cartea funciară a apartamentului;
- contractele de utilități încheiate cu firmele de profil;
- actul constitutiv al societății;
- certificatul de înregistrare al firmei;
- hotărârea AGA de vânzare;
- decizie pentru cine semnează și ștampila firmei;
- certificat de atestare fiscală de la primărie.