2015, anul de top pentru segmentul rezidențial

În 2015 segmentul rezidențial a luat avânt înregistrând un nivel similar cu cel atins în 2008, respectiv momentul de vârf dinaintea declanșării crizei. În cursul acestui an volumul tranzacțiilor a atins nivelul record în urmă cu șapte ani, locuințele noi fiind în topul preferințelor cumpărătorilor. Majoritatea tranzacțiilor s-au realizat pe segmentul locuințelor entry-level, respectiv cele care s-au încadrat în programul Prima Casă.

Dezvoltatorii au sesizat disponibilitatea unei categorii largi de cumpărători către achiziția de locuințe din această categorie și au acționat în consecință prin proiecte încadrate în aria de preț accesibilă masei cumpărătorilor. Tendința de creștere economică, cu o manifestare puternică în special în marile orașe, a dat încrederea necesară celor care intenționau să achiziționeze o proprietate rezidențială, să dea curs dorinței și să se angajeze la un credit.

Dezvoltatorii se arată în continuare optimiști în legătură cu evoluția segmentului deapartamente entry-level, segment care a devenit motorul revirimentului sectorului rezidențial. Cei mai importanți dezvoltatori raportează o rată a livrărilor de locuințe noi similară cu cea din 2008 dar, în 2015, contextul este complet diferit. Dacă în urmă cu șapte ani aproximativ 80% dintre proiecte erau achiziționate de către investitori, în 2015, majoritatea locuințelor, respectiv în jur de 90% sunt vândute și predate direct clientului final.

Locuințele construite pentru a satisface masa cererii continuă să aducă cele mai mari venituri, ceea ce se traduce, conform specialiștilor, într-o creștere de 15-20% a segmentului de ofertă adresat strict clasei de mijloc. În același timp proiectele noi sunt din ce în ce mai bine mulate pe nevoile clasei de cumpărători căreia i se adresează. Astfel, apartamentele cu două camere, cu finisaje medii și o compartimentare inteligentă care a evoluat în ultimii ani în vederea maximizării beneficiilor spațiului disponibil au prețuri cuprinse între 40.000 și 45.000 de euro. În același timp, în funcție de dotări și amplasare, apartamentele cu două camere pentru clasa medie pot depăși 75.000 de euro.

Prima Casă este motorul care susține și stimulează cererea pe segmentul rezidențial, care a ajutat piața rezidențială să treacă de criză și să se așeze din nou pe un trend ascendent. Acum când piața dă semne puternice de creștere, rolul Prima Casă se schimbă sau se extinde și către cel de menținere sub control a prețurilor. Plafonul maxim al programului forțează mâna dezvoltatorilor să se încadreze în bugetul pe care cea mai mare parte a cumpărătorilor potențiali de acum îl au la dispoziție.

Sursa: http://www.sodolescu.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *