Cum va arăta Prima Casă în 2017?

Cum va arăta Prima Casă în 2017?

Schimbarea culorii politice nu a împrospătat deocamdată programul guvernamental

Prima Casă are șanse mari să continue și în 2017. Până în prezent, noul guvern instalat nu a făcut declarații referitoare la eventuale schimbări în strategia pe cinci ani ce vizează programul Prima Casă, adoptată de guvernul Dacian Cioloș.

Creditele de profil au fost modificate astfel încât, în următorii 5 ani, procentul de garantare de stat va fi menținut la 50% doar pentru creditele contractate pentru imobile cu destinația de locuință mai noi de 5 ani sau consolidate în ultimii 5 ani.

Creditele pentru locuințele care nu se încadrează în această categorie vor fi garantate de stat în proporție de maximum 40%, potrivit modificărilor aduse de fostul executiv. În ambele cazuri, procentul de garantare este raportat exclusiv la creditul care se dorește a fi contractat prin Programul Prima Casă.

Decizia de a asuma garanții mai mici pentru imobile vechi urmărește îndeplinirea obiectivului noului Program ce vizează creșterea calității vieții prin îmbunătățirea condițiilor de locuire din România.

Ministerul Finantelor Publice a modificat legislația pentru “Prima Casă”, astfel încât Strategia programului pentru 2017-2021, adoptată de Guvernul Dacian Cioloș, care prevede stimularea achiziției de locuințe mai noi, să intre în vigoare de la data de 1 ianuarie 2017. Prin aceasta diferențiere clară a categoriilor de locuințe care pot fi achiziționate în cadrul acestui program și individualizarea procentelor de garantare în funcție de categoria locuințelor achiziționate se urmărește crearea de condiții favorabile atât pentru creșterea fondului locativ, cât și pentru îmbunătățirea celui existent.

Potrivit notei de fundamentare privind continuarea Programului, Guvernul explică nevoia menținerii pe o perioada minimă de cinci ani, datorită “creșterii solicitărilor de credite în cadrul programului, a popularității de care se bucură acesta, precum și din necesitatea îmbunătățirii condițiilor de locuire și a asigurării disponibilității spațiului locativ și asigurarea predictibilității și a transparenței în privința plafoanelor de garantare”.

În noua formă, Programul Prima Casă ar dispune de un plafon anual de garanții de aproximativ 2 miliarde de lei pentru primii doi ani de strategie (2017-2018) și 1,5 miliarde de  lei pentru ultimii 3 ani (2019-2021), astfel încât să crească predictibilitatea creditelor ce pot fi acordate și contractate în cadrul programului.

Piața imobiliară este dependentă de piața creditării

Statisticile din 2016 arată că sectorul rezidențial a crescut în toată țara într-un ritm mai accelerat decât în 2015, livrările de locuințe noi situându-se cu cel puțin 10% peste nivelul consemnat în 2015, potrivit analiștilor.

În 2016 am trăit o isterie pe piața imobiliară, declanșată de un cumul de factori: legea dării în plată, creșterea avansului solicitat de bănci pentru creditele ipotecare și posibilă stopare a programului Prima Casă.

Iar Programul Prima Casă a avut rolul principal, a fost motorul pieței de profil. Ceea ce ne duce cu gândul la dependență. Piața imobiliară este strâns legată de piața creditelor.

Potrivit președintelui Re/Max, Răzvan Cuc, românii vor continua să cumpere locuințe. „Pe fondul deficitului de spațiu locativ, românul va continua să aibă ca prioritate achiziția unei locuințe. Pe fondul acestei cereri solide, este de așteptat ca noile ansambluri de locuințe să aibă livrări cu cel puțin 10% mai mari în acest an”, afirmă specialistul.

Dacă și în 2017 românii vor face coadă la bancă pentru un credit Prima Casă, este important de menționat că principalele caracteristici ale Programului nu au suferit modificări până în prezent.

Ce caracteristici se păstrează în 2017:

  1. Avansul minim de 5% rămâne neschimbat. Acesta este de altfel și marele atu al Programului.
  2. Sumele pe care le poți împrumuta de la banca și pentru care statul garantează, prin FNGCIMM, rămân neschimbate:
    – 57.000 de euro (echivalent în lei) pentru o locuință veche
    – 66.500 de euro (echivalent în lei) pentru locuința nouă.
  3. Dobânda rămâne la fel ca în 2016: 2%+ indicele ROBOR. Pentru perioada ianuarie-martie, Robor se calculează la 0,90%. Practic, în acest moment, dobânda cea mai mică practicată în Program este de 2,90%.
  4. Depozitul Coletaral rămâne identic: solicitantul trebuie să constiutuie un depozit colateral cu o valoare egală cu trei rate de dobândă.
  5. Comisionul de gestiune către FNGCIMM este păstrat la nivelul de 0,49% pe an, calculat la valoarea garanției.
  6. Locuințele achiziționate în cadrul Programului Prima Casă trebuie să se încadreze în clasele de eficiență energetică de tip A, B sau C.

Din anul 2009, când a fost lansat Programul Prima Casă, și până la finalul lunii octombrie 2016 au fost acordate 201.080 de garanții, în valoare totală de 17,2 miliarde de lei, pentru finanțări în valoare de aproximativ 34,4 miliarde de lei. În cadrul Programului, rata creditelor neperformante este de 0,3 %, din totalul garanțiilor acordate. Până în prezent au fost executate 508 garanții. Prima Casa a devenit principalul produs de creditare ipotecară din România. Din 10 credite ipotecare, nouă au fost acordate prin Programul Guvernamental.

sursa:http://www.bankingnews.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *