Achizițiile de locuințe, în plină efervescență!

Achizițiile de locuințe, în plină efervescență!

Spre deosebire de anul precedent, 2017 a debutat sub auspicii semnificativ mai favorabile pentru piața imobiliară. Activitatea de tranzacționare a fost susținută, încă de la început, de două măsuri importante: elaborarea unei strategii pe termen mediu pentru derularea programului Prima Casă, pe de o parte, și decizia băncilor de a reveni la avansuri mai favorabile pentru ipotecarele standard (după majorările provocate de intrarea în vigoare a legii dării în plată). În acest context, datele preliminare din piață relevă un apetit (neașteptat de) crescut pentru achizițiile de locuințe în rândul românilor.

Record al solicitărilor pentru Prima Casă

Pe segmentul Prima Casă, reprezentanții statutului semnalează un nivel-record al cererii, programul ajungând să depășească pragul de 200.000 de garanții acordate. „Anul 2017 se distinge prin concentrarea solicitărilor de garantare pe o perioadă mai scurtă de timp față de anii anteriori, ceea ce a influențat fluxul operațional zilnic într-o măsură semnificativă: înregistrăm un număr de peste 7.000 de dosare aflate în diferite stadii de analiză, iar numărul de noi solicitări pe care le înregistrăm, zilnic, depășește 500. Acest lucru reprezintă o provocare pentru echipa FNGCIMM, care face eforturi însemnate pentru soluționarea cererilor în cel mai scurt timp”, explică oficialii Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii.

În acest context, jucătorii din piața imobiliară sunt de părere că în funcționarea programului guvernamental pot apărea noi sincope din cauza lipsei de fonduri. „Pe baza datelor din piață, estimăm că fondurile disponibile pentru finanțări prin intermediul programului Prima Casă vor fi epuizate cu mult înainte de sfârșitul anului”, subliniază oficialii Coldwell Banker România într-un raport de piață realizat recent. Oficialii FNGCIMM punctează însă: „Îi asigurăm pe potențialii beneficiari că, în această perioadă, există suficiente fonduri pentru emiterea garanțiilor aferente dosarelor aprobate de către finanțatori”.

Cerere mare și pentru casele mai scumpe

O intensificare a activității de tranzacționare nu se resimte însă doar pe segmentul locuințelor mai ieftine, de până la 60.000 de euro, ce s-ar încadra în condițiile impuse de programul guvernamental. Astfel, compania de consultanță Premier Estate Management a consemnat o creștere de 85% a numărului de tranzacții încheiate în primele patru luni din 2017 față de perioada similară a anului trecut, valoarea cumulată a proprietăților vândute depășind 20 de milioane de euro. „Creșterea a fost determinată de dinamica mare a pieței rezidențiale, care atrage mulți cumpărători, dar și de extinderea serviciilor de reprezentare și consultanță de business încă de la fază de proiect pe care Premier Estate Management le oferă”, explică oficialii companiei.

„Segmentul rezidențial nou traversează una din cele mai bune perioade de până acum. Există o presiune constantă, determinată de o creștere organică a cererii, ceea ce duce la dezvoltarea unor concepte noi foarte bune și nu doar în București. Orașe precum Timișoara, unde are loc una din cele mai interesante dezvoltări imobiliare din țară, proiectul mixt ISHO, vin foarte puternic din urmă.”

Andreea Comșa, CEO Premier Estate Management

De menționat este că valoarea medie a tranzacțiilor încheiate a fost cu 35% mai mare decât anul trecut, ajungând la 110.600 de euro – adică cu mult peste pragul de 60.000 de euro. „Acest fapt este justificat de creșterea interesului cumpărătorilor pentru segmentul nou și apartamentele mai mari, cu trei și patru camere, al căror preț mediu depășește 100.000 de euro. De altfel, cele mai tranzacționate apartamente sunt cele de trei camere, atât în București, în ansambluri rezidențiale precum Ibiza Sol și Asmita, dar și în Timișoara, în ISHO, în proiectul dezvoltat de antreprenorul local Ovidiu Șandor”, precizează reprezentanții Premier Estate Management.

sursa:  www.imobiliare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *